İşsizlik Sigortası Nedir?
Hali hazırda birey herhangi bir işyerinde çalışırken, kendisinin istemediği veya kabahati bulunmadığı herhangi bir sebepten ötürü işini kaybettirdiği takdirde, bireyi güvenceye alabilmek için devletin zorunlu olarak yapılmasını şart koştuğu bir sigorta türüdür. İşten çıkarılan bireylerin maddi kayıplarının bir kısmını karşılamayı hedeflemektedir. 4447 sayılı kanun dayanağıyla ile 2012 Mart ayından sonra uygulanmaya başlamış sigorta türüdür.
Yararlanmak için Hangi Koşullar Gereklidir?
Genel anlamıyla çalışmaya istekli ve çalışabilecek bir durumda olup, kendi rızası dışında işten çıkarılmış kişilerin mağduriyetini gidermek için hazırlanmış bu sigortadan yararlanabilmeniz için aşağıdaki şu durumlara sahip olmalısınız.
– İşinizden çıkartıldığınız zamandan üç yıl gerisine kadarki süreç içerisinde minimum 600 günlük sigorta priminiz ödenmiş olmalı ve işten çıkartılmadan önceki son 4 ayda primlerinizin hepsi ödenmiş olmalıdır.
– Kişi elinde olmayan veya kusuru olmayan sebeplerden dolayı işinden çıkartılmış olmalı
– İşten çıkartıldıktan sonraki 30 gün içerisinde işten çıkarılan kişi mutlaka işten ayrıldığını gösteren bir belge ile Türkiye İş Kurumuna müracaat etmelidir.
– Kişinin çalışabilmesi için istekli olması ve kişinin iş yapmaya elverişli olması gereklidir
– Kişinin farklı herhangi bir kurum veya şirketten bir geliri olmamasıdır.
İşsizlik Sigortası Ne Kadar Öder?
Son üç yıl içinde ödenmiş olan priminiz ile doğrudan bağlantılı bir şekilde belirli bir gün boyunca sigorta miktarının son 4 ayda kazancının ortalaması alınarak bu miktarın yüzde ellisi kadar miktar mağdur kişiye ödenmektedir
İşsizlik sigortası kapsamında Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından aşağıdaki hizmetler verilmektedir;